Alles wat je wil weten over vaccinaties: gele koorts en meningokokken

Ga je binnenkort op reis en zie je dat er vaccinaties tegen gele koorts en meningokokken worden aanbevolen, of dat het halen van deze vaccinaties verplicht is om het land in te mogen reizen? Dan ben je vast benieuwd waar deze vaccinaties precies voor zijn, welke bescherming ze bieden en wanneer je ze het beste kunt nemen. In dit blog lees je alles wat je moet weten over deze twee typen vaccinaties voor volwassenen.

 

Het meningokokken vaccin

Het meningokokken vaccin is een vaccin dat beschermt tegen de meningokokken ziekte, ook wel bekend onder de naam meningitis. Dit is een ernstige infectieziekte die leidt tot een hersenvliesontsteking met een bacterie als veroorzaker. In ons land komen er vijf verschillende meningokokken soorten voor: Y, W, C, B en A. Voor kinderen van 1 jaar en 2 maanden is er een meningokokken vaccinatie ACWY beschikbaar, die sinds 2018 tot het Rijksvaccinatieprogramma behoort. Een meningokokken vaccinatie volwassenen is ook mogelijk, alleen zijn de kosten voor de vaccinatie dan voor eigen rekening (tenzij de vaccinatie gedekt wordt door de zorgverzekering). Je kunt je als volwassene laten inenten tegen meningokokken ACWY en meningokokken B. 

Het gele koorts vaccin

De vaccinatie gele koorts biedt bescherming tegen de infectieziekte gele koorts. Het is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die wordt overgedragen door muggen en die niet van mens tot mens overgedragen kan worden. Er bestaat helaas geen medicijn tegen gele koorts en dus kunnen na besmetting alleen symptomen en niet de ziekte zelf behandeld worden. Helaas overlijdt zo’n vijftig procent van de besmette mensen (vaak zijn dit kinderen) na besmetting aan de infectieziekte. Je kunt jezelf beschermen tegen gele koorts door je hiertegen te laten vaccineren. 

 

Het vaccin tegen gele koorts biedt je een levenslange bescherming tegen de infectieziekte. Voor sommige landen is het verplicht om een gele koorts vaccinatie te hebben, voordat je het land in mag reizen. Voor andere landen is dit slechts een aanbeveling. In Nederland is al tien jaar geen gele koorts voorgekomen. Wel komt de infectieziekte nog voor in Zuid-Amerika en Afrika. In veel Afrikaanse landen is het halen van een gele koorts vaccinatie dan ook een voorwaarde om het land in te mogen reizen. Je bent tien dagen na vaccinatie beschermd tegen de infectieziekte. Het is dan ook belangrijk om je ruim voor vertrek te laten vaccineren tegen gele koorts.

Geef een reactie